Emészés, böfögés, púzás, savasodás

2009.07.10. 00:03 - Szerk

Címkék: emésztés gyomorégés böfögés púzás

A terhes nő emésztésére lassítóan hatnak a terhességi hormo­nok. A természet nyilvánvaló szándéka, hogy minden lenyelt fa­latból maradéktalanul kivond a vitaminokat és a nyomelemeket, ezért üdül az étel a gyomrodban a szokásosnál tovább.

 

E ma­gasztos elv gyakorlati summája: böfögés, illetve púzás.

 

Bármennyire nem örülsz neki, a terhes nők férjeinél megejtett közvélemény-kutatás szerint egyöntetű meghökkenést kelt a gá­zok bősége. A beledben tárolt koszt erjed, minek folytán nagy benned a pezsgés. Szerintem a terhesség a legtapintatlanabb, egyben a legérzékletesebb emlékeztetőnk, hogy ha kicsivel ko­rábban születünk, még a földön húzgálnánk az öklünket járás közben. Ha pedig lázadoznál, hogyhogy ilyen igazságtalan, -  miért a nőknek kell a terhesség megaláztatását eltűrniük, gondolj arra, hogy a férfiak viszont kopaszodnak.

 

Kezdjük a szelekkel. Szóra se érdemesek, hajavarészt egye­dül avagy 4 év alatti gyerekek társaságában töltöd az idődet. A kisdedek egyenesen istenítik azt, aki rendelésre púzni tud. Férjed ugyan megütközik és rossz néven veszi a dolgot, de a legfinnyásabb terhes nő is hamar elunja, hogy percenként ki­ugorjon az ágyból takarót-lepedőt szellőztetni: hagyja, hadd szóljon, akár jelen van szerelmetes ura, akár nincs. De a félig-meddig idegenek véleménye jellemző módon jobban izgat, mint a hitvesünké: ha valakit kínoznak a szelek, még szorong is kegyetlenül, valahányszor kimozdul hazulról. Legtöbbünk saj­nos nem olyan laza, mint Corki barátnőm, aki fölkel a kanapé­ról, és a válla fölött hátraszól a társaságnak: „Elnézést, muszáj finganom." Mi, többiek a legenyhébb bélmozgást észlelve el­startolunk a mellékhelyiségbe, és végig azért fohászkodunk, hogy ne találjunk ott senkit.

A böfögés ugyanilyen visszatarthatatlan. Nagyban mesélsz va­lami jó kis sztorit, és egyszer csak puff, kiszökik belőled, felkiáltó­jelnek. Gyakran derült égből villámcsapás, nemcsak a hallgató­ságnak, de az alanynak is. Másállapotban böfögés címén nem kurta nyikkanást hallatunk, ahogy a legtöbb nő tudni szeretné magáról — zengzetes kürtszó ez, elirigyelhetik a kamasz fiúk.

 

Ha az orvosod nem engedélyez neked savkötőket, melyekről még ejtünk szót, igazából tehetetlen vagy a gázokkal szemben. Vélhetőleg jól teszed, ha nem iszol szénsavasat, talán számít va­lamit. Ámbár a barátnők úgy tapasztalják, a legkomiszabbul az fúj fel, amitől a baba állítólag egészségesebb lesz — például a brokkoli, a spenót, a karfiol. Ezektől ráadásul megvan a böffenés bukéja is.

 

Az emésztőrendszer izmainak renyhesége okozhat még gyo­morégést. Ha netán most hallasz róla először, csak annyit mon­dok, szó szerint kell érteni. Égő érzés a nyelőcső tövénél — rend­szerint baloldalt —, nemegyszer böfögéssel párosulva. Mintha háborogna a gyomrod, de feljebb érzed, közelebb a mellkashoz.

 

Van olyan nő, akit a terhessége alatt végig kínoz a gyomor­égés. Másokat akkor ér utol, ha a baba megnőtt annyira, hogy nyomja a gyomortartalom leszorításáért felelős izmot, és a gyű­rű laza. Emiatt kiszivároghat a gyomorsav. Bizonyos ételek mintha fokoznák a gyomorégést, ahogy a böfögést is: én amúgy készséggel lemondtam zöldség-, kivált kelbimbóadagomról a gyomorégés és a böfögés kivédése nevében, de napi mogyorós drazsém, legpimaszabb gyötröm nélkül élni sem tudtam.

 

Ha szerencséd van, és jól választottál szülészt, szabad savkö­tőt szedned. A savkötő a terhes nő legjobb barátja, bölcsen te­szed, ha mindig hordasz magadnál. Julee barátnőm tartott egy-egy méretes fiola rágótablettát az autóban, az ágyánál meg a munkahelyén is. Ha savkötő kell, akkor abban a szempillantás­ban, nincs kecmec. Krétaszerű, pocsék, szivárványszínek és gyümölcsízesítés ide vagy oda, higgy nekem, egy idő után na­gyon meg fogod szeretni. Barátnői jó tanács, hogy savkötő bevé­tele után mindig nézz tükörbe, ne maradjon krétalerakódás a szádon vagy a szád sarkában.

Még valamit a gyomorégésről: mondjon bárki bármit, a gyo­morégés nem garancia a hajas babára. Mind a négy terhessé­gemnél úgy égett a gyomrom, hogy lángot tudtam volna okád­ni, de a gyerekeim kopaszon születtek, mint a vakmacska.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://terhesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr321237528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása

Free Cursors