Hányás

2008.07.18. 12:24 - Szerk

Címkék: terhesség hányinger émelygés

 Amint egy nő bejelenti, hogy terhes, rögtön azt kérdezi tőle mindenki, hogy nincs-e hányingere... Az átlagos terhességhez hozzátartozik ugyanis egy jó évadnyi rosszullét. Akár hányásba torkoll, akár nem, ezt nevezik reggeli émelygésnek. Barátnőim­mel úgy gondoljuk, drámai jellegét kellőképp kidomborító, pon­tosabb megjelölés illetné, mondjuk, „progeszteronmérgezés". Reggeli émelygésnek emlegetni már csak azért is félrevezető, mert bármikor elővehet, nappal avagy éjjel. Van olyan nő, akit éber óráiban folyton émelygés környékez.

 Azért némi biztatással is szolgálhatok reggeli émelygés tár­gyában. Egy: van, akit elkerül. Kettő: ha téged mégsem, az első harmad végére el kell múlnia (de ne rajtam kérd számon, ha másképp történik). Három: széles körben vallott ősi néphit, hogy minél jobban émelyegsz, annál kisebb a vetélés veszélye. Gondolom, olyan alapon, hogy a feltűnően kornyadozó anyák szervezete felett a születendő végképp átvette az uralmat, és el­döntötte, marad. Annyit tehetek hozzá, hogy valahányszor az orvosom asszisztensnője a hogylétemről érdeklődött, és azt fe­leltem, „Pocsékul vagyok", ő elmosolyodott: „Nagyon jó."
A reggeli émelygés kapcsán a barátnők mindennél fontosabb, legfőbb intelme: Ha émelyegsz, nem azt jelenti, hogy rosszul csináltál bármit vagy vegyes érzelmekkel viseltetsz a születendő baba iránt! Hát nem emlékszel, hogy a premenstruális görcsök valaha „pszicho­szomatikusnak" számítottak, és az orvosok kioktatták a nőket, hogy a tüneteiket csak képzelik, mert ideggyengék vagy őrültek?
Aztán kiderült, hogy a nők által havonta átélt hormoningadozás egy lónak is sok. Botolhatsz még olyan idiótába, aki felveti, azért adsz ki mindent magadból, mert félsz, hogy nem értél még meg az anyaságra. Hiszen akkor versenyt rókázna minden anyaje­lölt, akinek felibe-harmadába agyat osztottak, elvégre a hülye is tudja, hogy az anyaság rázós ügy. Émelygésed oka vélhetőleg annyi, hogy a progeszteronnal hadilábon álltok. Slussz.
 
A reggeli émelygésnek és a tengeribetegségnek sok a közös vo­nása. Terhesen megtudhattam, mi a hányinger, és tartózkodtam már tengeri viharban hajó fedélzetén: rokon élmények. Példá­nak okáért mindkettő egyébként makkegészséges embert fektet ki. „Fejtől" is támad mindkettő, az egyensúlyérzékre is hat, szé­delegsz, imbolyogsz. Továbbá úgy tapasztaltam, hogy sem ten­geribetegségnél, sem terhességnél nem könnyebbülsz meg attól, hogy hánysz, mint, mondjuk, gyomorinfluenza vagy ételmérge­zés esetén. Nem minden barátnőm ért egyet, de én úgy voltam vele, hogy kitaccsoltam, tovább émelyegtem, aztán kitaccsoltam megint. Ez okból kár végső kétségbeesésedben lenyúlnod a tor­kodon, hogy szabadulj valahogyan a tűrhetetlen méreganyagtól.
 
 A „progeszteronmérgezésnek" nem sok köze lévén ahhoz, hogy mit ettél, a hányás nem marad abba, csak mert a gyomrod kiürült. Szárazon öklendezel, vagy ami még rosszabb, epét hánysz. De jóllehet a legtöbb nő nem azért van rosszul, mert evett valamit, bizonyos ételek látványa vagy szaga fokozhatja az undort. Ugyanez a tengeribetegségre is igaz. Elég, ha az áldoza­tot megcsapja a túró szaga, hanyatt-homlok rohan a vécéhez, hiába nem evett egy falatot se.
Most bizonyára felteszed magadban a kérdést: „Miből tud­hatom, hogy a terhességem alatt émelyegni fogok?"
A válasz: „Megjósolhatatlan."
Még ha voltál is már állapotos émelygés­mentesen, ne ringasd magad abban a hitben, hogy ezúttal vagy a következő alkalommal kimaradsz a szórásból. Egyes barátnő­im szerint a leendő gyerek nemétől is függ, hogy émelyegsz-e. Ok úgy vélik, a lánymagzat jobban hajlamosít a hányingerre, mint a fiú.
Nem tudhatom: én totálkáros voltam mind a négy­szer, nekem ez merő asszonyi bölcselkedés. Gondolom, a „tudo­mányos" magyarázat úgy hangozhat, hogy a lánymagzat miatt több bennünk a női hormon - vagyis túlteng az ösztrogén. Csakhogy minden barátnőm mellé, aki a lánymagzattal járó fo­kozott hányingerre panaszkodott, odakívánkozik egy-egy másik barátnőm, aki kész meg is esküdni, a leendő fiútól okád csak is­tenigazából az anyja. Apropó, egy másik dajkamese, hogy ha lányt vársz, jobban eltorzul az arcod, mint ha fiút — ezt igazol­hatom, úgy görbüljek meg.
 
A reggeli émelygés nem feltétlenül a terhességed legelső testi tünete. Úgy szokott lenni, hogy megtudod, terhes vagy, de emésztés vonatkozásában többé-kevésbé normális maradsz még néhány hétig. Hovatovább gratulálnál magadnak kikezdhetetlen egészségedhez és pozitív hozzáállásodhoz (vagy inkább ahhoz, hogy imáid meghallgatásra találtak?): veled van az erő, és az émelygés, gyarlóbb halandók osztályrésze, elkerül. Aztán egy szép reggelen amúgy hálóingben a hűtőhöz vonulsz narancs­léért. Kinyitod a hűtő ajtaját, orrodba száll az előző esti fasírt szaga. Mire magadhoz térsz, már a mosogató fölött öklendezel.
 
Az émelygés nem egyformán sújtja minden áldozatát. Súlyos­sága úgyszólván skálán mérhető. Az egyik véglet az a szerencse lánya, akinek talán ha egyszer összefacsarodik a gyomra, aztán a lerhesség folyamán elfelejtheti a hányingert. A másik véglet, ha valaki annyit hány, hogy kimutathatóan fogy az első harmadban. Kgy-egy ilyen szegény nőt kórházba kell utalni, orvosi beavatko­zás menti meg a kiszáradástól. Akarod tudni, milyen hülye va­gyok? Képes voltam irigyelni őket, amiért vékonyak, ha folyto­nos hányás árán is, miközben én napról napra dagadtabb va­gyok. Aztán idővel hírét vettem, hogy noha az első harmadban a lakodalmas kutya elbújhatott mellettük, szülésig ugyanannyit híztak, mint azok, akik egyeden étkezést sem hagytak ki. Elisme­rem, érdemes alaposan megfontolni, mit kívánjunk magunknak.
 
Mary barátnőm három terhességéhez annyira hozzátartozott az állandó hányinger, hogy úgy döntött, nem is törődik vele, éli a szokásos életét. Intézte a napi ügyeket, és ha kellett, hányt. El­mondása szerint mielőtt bárhová elment volna, tájékozódott, van-e a közelben igénybe vehető mosdó. A kocsija anyósülésére törülközőket terített, ne magát hányja végig, ha a forgalmi du­góban vesztegelve jön rá az ihlet. Nem győztem csodálni a gya­korlatiasságát a játszócsoport foglalkozásain, ahová két cseme­tét hordott, a harmadikat meg a hasában. Higgadtan, de igen kurtán elnézést kért, mikor dalolni kezdtük az Old Macdonaldot, és jóformán egy versszak sem telt belé, már jött is vissza a há­nyásból, mintha mi se történt volna. Távolléte okát pontosan tudtuk, de ő egy szóval sem említette, nemhogy panaszkodott volna. Hősnő volt a többiek, a javíthatatlan nyavalygók szemé­ben.
 
Legtöbbünk valahol a skála középtáján helyezkedik el. Vannak jó napjaink, máskor majd meghalunk. A pocsék napokon az ágy­ban fekvés se használ, a közérzetünk vízszintben se különb, mint talpon. így aztán felkászálódunk, és nekiveselkedünk a napnak, számlálva az órákat, mikor rebeghetünk végre esti imát azért, hogy szebb napra virradjunk. A középmezőnyben az émelygés nem feltétlenül jelent egyet a csillapíthatatlan hányással. Terhes­ségeim alatt én csak párszor hánytam, az enyhe rosszullét annál gyakoribb volt. Az első harmadban nemritkán ott kellett hagy­nom egy-egy megbeszélést, munkaebédet, hogy friss levegőt szív­jak, mert féltem, különben elájulnék vagy öklendeznék olyanok előtt, akiknek a megértésében nem bízom. Bárcsak mondhatnék nektek titkos csodaszert a terhességi rosszullét ellen, de magam is hiába kerestem évekig. Barátnőim irányelveit azért közreadom:
 
 
A reggeli émelygés tízparancsolata
 
1. Kis adagokban egyél fűszermentes étkeket végig a nap folyamán.
2. Ne egyél semmi olyat, aminek az illata taszít.
3. Egyél valamit hajnali négykor vagy az utolsó éjszakai ( vécéjárás után. )
4. A magzatvédő vitamint este vedd be, vagy be se vedd, ha nem bírod. (Az orvosod áthidalásul esetleg folsavat szedet veled.)
5. A vitaminjaidat ne citrom- vagy narancslével vedd be.
6. Ha berzenkedsz minden ételtől, tegyél próbát müzlivel vagy édeskés gyümölccsel.
7. Ha a rágás gondolatától is tótágast áll a gyomrod, kortyolgass jeges vizet.
8. Próbáld ki a patikákban kapható B6-vitamint vagy Magne B6 tablettát.
9. Próbálj időre enni !
10. Hagyatkozz a gusztusodra. Ha nagyon kívánsz valamilyen ételt, van esély rá, hogy kicsit jobban leszel tőle.(Csak légy óvatos, ha, mint én, egyfolytában csokit és
fagylaltot ennél.)
 
A legtöbb nő azt tapasztalja, hogy pontban a harmadik hó­nap végén a reggeli émelygés elillan. Varázslatos egy reggelen arra kelni, hogy fogmosás közben nem öklendezel, az öltözkö­dést félbeszakítva nem kell a vécé fölé görnyedned, és a konyhá­ba lépve lelkesít a reggeli gondolata. És így lesz, hidd el: egyik , nap még a fürdőszobakövön hűtögeted lázas orcádat nyomorú­ságodban, másnap meg istenien vagy.

A bejegyzés trackback címe:

https://terhesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr33574158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása

Free Cursors