2. hónap

2008.07.18. 11:29 - Szerk

5. HÉT

Lehet, hogy még nem is tudod, de már a második hónapban vagy!Pedig bizony, a terhességi teszted már igencsak pozitív.

A babád nem nőtt nagyot a múlt héten, és jelenleg körülbelül 1,25 mm hosszú.
Lehet, hogy most már tapasztalod a terhesség első tüneteit. Émelyeghetsz, szédülhetsz, gyakran kell pisilned, fájhatnak a mellbimbóidm fáradékony lehetsz. De ez nem törvényszerű, ha szerencséd van, megúszod, vagy a 3. hónap végére elmúlik. Ha peches vagy, a hányinger egész terhességed alatt megmaradhat. Ritka eset, de előfordul !

Már ezen a héten a kezdetleges szivecske, és a csontocskák elkezdenek fejlődni.

 

6. HÉT

 Az ultrahangos vizsgálaton már látható a petezsák, benne az úgynevezett primitív csík, amely már a baba testének kezdeménye.

Most alakul ki a szívcső, az emberi szív kezdeménye is, de ekkor még nem pulzál, ezért szívműködés még nem látható.

Megkezdődik az érrendszer és az emésztőrendszer differenciálódása, fejlődése. Megjelenik a másodlagos szikhólyag, ami az elsődleges szikhólyagból fűződik le. A hét végére az embrió már 2 mm-esre nő, három csíralemezből áll, és elkezd saját vérsejteket termelni.

Bár az embriód még nagyon kicsi, mégis rohamosan fejlődik ! Kezdenek formálódni az agykamrák, a szemek és megjelennek a pici végtagkezdemények, melyek az elkövetkezendő hetekben sokat változnak majd. 

 Ez az időszak nagyon fontos idő a gyermeked fejlődése szempontjából, a tapasztalatok szerint  az embrió ilyenkor a legfogékonyabb a fejlődési zavarokra.
 

Mi a teendőd?

Amint bizonyossá válik, hogy a csöppnyi élet megfogant méhedben, minden gondolatod a baba körül kezd forogni. Ne feledd: a kismamának is többre van szüksége szakszerű orvosi ellátásnál. Legalább olyan fontos az együttérzés, a gondoskodás, a kérdéseidre adott pontos válasz.
Ehhez szerető családra, megértő barátokra és türelmes orvosra van szükséged. Ha nem érzed ideálisnak orvosod, keress másikat, sohasem késő!

Terhesgondozás során általában havonta szükséges felkeresned orvosodat és védőnődet, kezdetben és a terhesség vége felé gyakrabban, a középső időszakban (majd a 18-32. hét között) ritkábban. Minden ilyen találkozásnak saját programja van, ami a terhességi héthez kötődik.

7. HÉT

 Ezen a héten kisbabádnál hihetetlen növekedés indul meg. Mig a hét elején mindössze 4-5 mm, addig a hét végére már 11-13 mm. A babának van már nyaka, kezdetleges agya és kis végtagkezdeményei. Apró szíve megkezdi a vér keringetését.

Ebben az időben válik láthatóvá ultrahangon a magzati szívműködés.

Elindul az arc fejlődése is, a fej oldalán két kopoltyúív látható.

Az embrió teste már szinte teljesen kiegyenesedett, a velőcső elkezd zárulni. A hét végére záródik az elülső neuroporus, amelyből majd az agyvelő fejlődik ki. Kialakulóban van az orrocska és a tüdő is és a szemében megjelennek az első pigmentek is.

A hét vége felé felismerhető pocakjának görbülete és már van apró hasnyálmirigye is.

Tipp

A terhesség első heteiben nagyon fáradtnak érezheted magad. A hányinger ellen próbálj egy kis kekszet rágcsálni, mielőtt kikelnél az ágyból. Gyakrabban, de kevesebbet egyél!
 

A kezecskék bámulatos fejlődése a 7-8 hét alatt:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A lábikók fejlődése a 7-8. héten:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. HÉT

Lassan lejár a 2. hónapod is, és a kisbabád akkora, mint egy babszem. Az arcán most már felismerhetők az orrnyílások, ajkak és a szeme is áttűnik a bőre alól. Megkezdődik a karok kezdeményeinek, a felső végtag bimbóinak kialakulása. 3 kopoltyúíve van, és elkezdődik a köldökzsinór kialakulása is. Ezzel egy időben elkezd fejlődni a testnyél és a hasnyél is.

A magzatvízbe vígan úszkál a kis kópé - ekkortájt már regisztrálhatók az első magzatmozgások is, bár ebből a mama még mit sem érez. A hét végére megjelennek az alsóvégtag bimbók, melyekből majd a láb fog kialakulni, és a kézlemezek, valamint az alsó végtag evezőszerű bimbói. Záródik a hátsó neuroporus is, a velőcső hátsó traktusa. Kialakulóban van a fülecske és a szemhéj - bár ekkor a szemek még mindig távol ülnek egymástól, mint egy kis földönkívülinek.

 A mama hangulata könnyen változik. Ugyan a hormonok is felelősek ezért, de nagy feladat felfogni, hogy mit is jelent terhesnek lenni.

Gyakran előfordul enyhe reggeli émelygés már röviddel a menstruáció elmaradását követően, ami legtöbbször javul a 12 - 14. terhességi hét körül, amikorra a szervezet alkalmazkodik az új helyzethez - de addig valahogy túl is kéne élni!

A bejegyzés trackback címe:

https://terhesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr64574039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása

Free Cursors