AFP

2008.07.18. 12:21 - Szerk

Ezt a vizsgálatot elsősorban a gerinc rendellenességeinek szűré­sére végzik. A magas AFP-érték velőcső-záródási rendellenessé­gekre (koponya, gerinc, hasfal) utalhat, az alacsony pedig esetleg a Down-kór kockázatát növeli.

Kimutatja, hogy a gerincoszlop és az agy fejlődése normális-e. Újabb vérvizsgálat mindenkinél kötelező a terhesség 16. betöltött hetében, hepatitis-B-szűréssel együtt. Ha az alfafetoprotein-szint gyanúra ad okot, amniocentézist szoktak javasolni akkor is, ha a nő nincs még 35 éves, és más genetikai rizikóról nem tudnak nála.

Tanulmányok szület­tek arról, hogy az új, háromfaktoros" AFP-próba statisztikai összefüggést igazol az alfafetoprotein bizonyos értékei és a Down-kór között.

Fáj ez a vizsgálat? Csak annyira, mint minden vérvétel. De amniocentézist vonhat maga után, ami éppenséggel szintén nem a világ, viszont a cidri indexe magas. Ha gyanús az AFP-eredményed, még nem jelenti, hogy a babádnak bármi baja van. Úgy általában nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni. Kár levetned magad a hídról, ha az orvos további vizsgálatokat tart szükségesnek. A vizsgálat értékes figyelmeztetés, tessék el­végeztetni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://terhesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr80574153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása

Free Cursors